zpět

Letošní Vánoce budou skromné, lidé neutrácejí

8.11.2022

Domácí spotřebitelská poptávka dál klesá a tržby maloobchodníků za září se meziročně propadly o 5,6 %. Jedná se už o pátý měsíc v řadě, kdy lidé utrácejí méně než loni.

Lidé stále více přehodnocují, co je skutečně nutné pořídit a nákup čeho je možné odložit na lepší časy. Letošní Vánoce tak budou nejspíš ve znamení úspor a nižších útrat za dárky. Stoupající ceny zboží v obchodech ve spojitosti s růstem nákladů na bydlení představují mix, na jehož konci je výrazná racionalizace výdajů domácností.

V dalších měsících se situace nezlepší, spíše naopak. Stále častěji bude docházet k propouštění, které nabere na síle začátkem roku. Obava o budoucí příjmy tedy poroste, což nutně u části spotřebitelů povede k dalším omezením nákupů na jen to nejnutnější.

Tržby ve specializovaných prodejnách s výrobky pro domácnost meziročně klesly o 9,9 %, s počítači a telefony o 7,8 % a s oděvy o 4,2 %. Internetovým obchodům klesly tržby o 3,6 %, což je příjemné zlepšení, protože v předchozích měsících bylo tempo poklesu většinou dvouciferné.