zpět

Lednová nezaměstnanost stoupla na 3,9 %

8.2.2023

Trh práce v ČR vstupuje do nového roku nárůstem lednové nezaměstnanosti na 3,9 %. I přes horší výsledek se jedná o relativně slušné číslo.

Lednové číslo přineslo novinky. Poprvé od začátku roku 2018 je více uchazečů o zaměstnání (283 059), než volných míst (281 141). Bylo obvyklé, že nezaměstnanost mužů a žen je v lednu velmi podobná, ale letos činí rozdíl 0,6procentního bodu ve prospěch mužů. Meziročně i meziměsíčně narostl počet nově příchozích na ÚP, firmy začaly propouštět.

Přestože podíl lidí bez práce vzrostl, nemusí se jednat o jednoznačně negativní zprávu. Domácí trh práce byl dlouhodobě přehřátý a firmy měly více než rok problém najít vhodné zaměstnance, napříč regiony i obory. Nárůst nezaměstnanosti by mohl tento tlak částečně uvolnit a umožnit tak pročištění pracovního trhu.

Důvody nárůstu počtu lidí bez práce jsou zejména dva. Koncem roku se tradičně ukončovaly úvazky k prosinci a dále se neprodlužovaly. K růstu nezaměstnanosti také přispěl sezónní faktor poklesu stavebních prací. Do tohoto mixu pochopitelně vstupuje třetí důvod a tím je přicházející pokles ekonomiky, na kterou se některé firmy začaly připravovat propouštěním. Nově na ÚP přišlo v lednu 38 492 lidí, což představuje podstatný nárůst jako oproti prosinci, tak oproti lednu 2022, což je důkazem, že firmy začaly propouštět.