zpět

Lednová inflace v USA byla nejvyšší za 40 let

10.2.2022

Meziroční inflace v USA v lednu vzrostla o 7,5 %, což je výrazně nad odhady trhů. Oproti prosinci ceny šly nahoru o 0,6 %. Zdražování jde na vrub cenám energií, nedostatku pracovních sil a vysokému apetitu Američanů utrácet.

Ceny energií šly nahoru o 27 %, přičemž samotný benzín podražil o 40 %. Zdražuje však i další sortiment. Potraviny vyskočily o 7 %, ceny nových aut šly nahoru o 12,2 % a těch ojetých dokonce o 40,5 %.

Obrázek inflace je podobný jako na naší straně Atlantiku. Vysoká chuť Američanů utrácet na jedné straně výrazně podporuje ekonomický růst, na druhé straně je silným zdrojem růstu cenové hladiny. Tento jejich apetit je však saturován za vyšší ceny, protože trh není v tuto chvíli schopen produkovat množství poptávaného zboží v dostatečné, tedy cenově dostupné, míře.

Problémy jsou dále v oblasti zaměstnanosti. Trh práce je prakticky zotaven, avšak vysoký počet karantén brzdí produkci firem a jejich hlad po pracovní síle je vysoký.  Nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti za uplynulý týden bylo 223tisíc, což je mírně lepší číslo, než trhy čekaly. Jedná defacto o před covidové hodnoty. Totéž platí i pro pokračující dávky v nezaměstnanosti, kterých bylo 1,621 mil.

FED začne zvedat sazby nejspíš už letos v březnu či dubnu, a tak by americká inflace mohla začít brzdit. Pro tento rok je však pravděpodobné, že ceny v USA za celý rok porostou až 10% tempem.