zpět

Květnový zahraniční obchod v přebytku

7.7.2023

Domácí bilance zahraničního obchodu dosáhla v květnu přebytku 11,8 mld. korun, ale horší je skutečnost, že padá jak vývoz, tak dovoz.

Export šel dolů o 3,3 % a dovoz dokonce o 12,5 %, což je jediný důvod, proč saldo dosáhlo kladných hodnot. Skutečnost, že klesá dovoz ukazuje na snižující se aktivitu v ekonomice a blížíme se době, kdy saldo jako takové nebude důležité. Mnohem důležitější bude sledovat vývoj právě samotného exportu a importu. 

Přes domácí svátky včera a předevčírem se koruna propadla k 23,90 EURCZK. To z pohledu několika posledních týdnů je pochopitelně citelné oslabení, ale z pohledu ČNB se stále jedná o relativně silnou korunu. V rámci boje s inflací by jí ČNB raději viděla na silnějších hodnotách, ale stále o ní hovoříme jako o silné měně.

Dnešní její probuzení na slabších hodnotách může dokonce mírně pomoci českým exportérům, kteří za své vyvezené zboží inkasují eura, která následně nutně prodávají do koruny a díky tomuto pohybu se mohou po delší době podívat do blízkosti 24 korunové hladiny.