zpět

Kurz eurodolaru včera začínal nulou…

24.8.2022

Eurodolar nejníže od prosince 2002. Korunu drží ČNB. Maďarský forint opět pod tlakem. Trhy čekají na výstupy ze sympozia v Jackson Hole.

V úterý koruna již nerozšiřovala ztráty posledních dní a stabilizovala se na hranici 24,65 EURCZK. Je patrné, že větší ztráty domácí měna neutrpěla jen díky tomu, že ČNB je stále na trhu aktivní a za pomoci svých kurzových rezerv nedovolí koruně více oslabit. Polský zlotý včera po většinu dne ztrácel, proti euru odpoledne oslabil na 4,785 EURPLN a byl nejslabší za poslední měsíc. V závěru seance ale zlotý dokázal zpevnit a den uzavřel jen s malou intradenní ztrátou. Maďarský forint včera ztratil proti společné evropské měně více než procento a poprvé od poloviny července se obchodoval na úrovni 414 EURHUF. Důvodem je „problematický“ vztah s Evropskou unií, díky kterému Maďarsko stále neobdrželo finanční prostředky z fondu obnovy. Od koruny dnes opět čekáme obchodování u hranice 24,65 EURCZK.

Americký dolar během dopoledne ještě rozšířil zisky předchozích dní, když proti euru výkyvově zpevnil až na 0,99 EURUSD, což znamenalo nejsilnější dolar od prosince 2002. Pro korunu chvilkové dosažení úrovně 24,90 USDCZK znamenalo nejdražší dolar od května 2020. Zájem o dolar je podporován, kromě akciových výprodejů poslední dní či poklesem čínské ekonomiky, také očekáváním jestřábích komentářů z úst guvernéra Fedu Jerome Powella. Ten v pátek večer středoevropského času vystoupí na každoročním ekonomickém sympoziu v americkém Jackson Hole. I vzhledem k tomu může být obchodování s dolarem opět volatilnější, koruna by se dnes měla udržet v pásmu 24,60 – 24,90 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE

zdroj: Citfin