zpět

Kroky Fedu a ECB koruně neprospívají

16.6.2023

Hlavní včerejší zprávou bylo zasedání ECB. Ta podle očekávání zvýšila základní sazbu o 25 bodů na 4,0 % a sazby jsou tak nyní nejvýše od roku 2008.

Evropská centrální banka včera nezklamala a podle očekávání zvýšila o čtvrt procentního bodu. Základní repo sazba tak vzrostla na 4,0 %, depozitní sazba se zvýšila na 3,5 %. Čím ale trochu překvapila šéfka ECB Christine Lagardeová, to bylo jasně jestřábí vyznění tiskové konference. Podle ní ECB ještě se zvyšováním sazeb nekončí a zřejmě další zvýšení přijde na červencovém zasedání. Ani tím ale ještě současný cyklus nemusí skončit a můžeme se dočkat ještě zvýšení na zaříjovém zasedání. ECB totiž přehodnotila svou prognózu ohledně inflace, pro letošek i další dva roky předpokládá o 0,1 bodu vyšší inflaci, než původně. A podle Lagaerdové se sice inflace snižuje, ale zůstane příliš dlouho vysoká.

Jestřábí ECB včera pomohla euru, to vůči americkému dolaru posílilo nad 1,094 EURUSD, kde je i dnes ráno. Koruna si tak k dolaru polepšila z ranních 22,00 USDCZK k 21,75 USDCZK.

Máme za sebou tak zasedání ECB i amerického Fedu, z nichž obě vyzněla jestřábím dojmem. Ani u amerického Fedu se nedá vyloučit další zvyšování sazeb. Růst sazeb na hlavních světových měnách neprospívá české koruně. Relativně snižuje její atraktivitu, když se snižuje úrokový diferenciál mezi ní a eurem a dolarem. V posledních dnech má tendenci k oslabování, i včera se držela slabší kolem úrovně 23,80 EURCZK. Rizikem nadále zůstává, že nějaká negativní zpráva (třeba od ratingové agentury ohledně schodku veřejných financí) může odstartovat útěk spekulantů z české koruny a její oslabení.

Z domácí ČNB včera vystoupil Aleš Michl na shromáždění členů České bankovní asociace. Tam potvrdil, že sazby zřejmě zůstanou vysoké po delší dobu.