zpět

Královský brk

4.9.2023

Dražba inauguračního pera pro dobrou věc. PMI hlásí mírné oživení tuzemské výroby. Rozporuplná čísla z amerického trhu práce.

V pátek nám začalo září. Většina školáků míří do školních lavic až po víkendu, tak jim přejme v následujícím roce hodně štěstí a rodičům pevné nervy :-) Pan prezident Petr Pavel po jistém váhání podepsal penzijní novelu. Od prvního října nás čeká zpřísnění podmínek pro předčasný odchod do důchodu a zpomalení valorizace penzí. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová v pátek odpoledne vydražila pero, kterým stvrdil svou inauguraci náš současný prezident, za neskutečných 140 tisíc korun. Výtěžek získá Klub svobodných matek a pomůže tak potřebným.

Z makrodat jsme vyhlíželi domácí PMI ve výrobě a plnění (či spíše neplnění) státního rozpočtu. Index nákupních manažerů si během srpna NEPATRNĚ polepšil, když se posunul z hodnoty 41,4 na 42,9 bodu. Stále se nacházíme hluboko pod magickou padesátibodovou hranicí a zlepšení přichází velmi pomalu. Tuzemská i zahraniční poptávka vázne a výroba klesá už patnáct měsíců v řadě. Důležité je, že čeští průmyslníci zůstávají optimističtí a doufají v lepší zítřky. Schodek státního rozpočtu během srpna poklesl z 214,1 mld na 194,6 miliard českých korun a je tak nejnižší od začátku pandemie. Přispěla k tomu výplata dividendy z ČEZ, kde stát zůstává hlavním akcionářem, a zrušení výjimky na spotřební daň z nafty. Euro se v pátek obchodovalo za 24,05 až 24,14 EURCZK.

První pátek v měsíci patří tradičně sérii dat z amerického trhu práce, kde dosažené výsledky působily poněkud rozpačitě. Nejvíce zaujme nárůst míry nezaměstnanosti, která poskočila z červencových 3,5 na 3,8 procenta. Analytici počítali v této oblasti se stagnací, ale rozhodně ne s nejhorším výsledkem naměřeným od února 2020! K tomu se váže už tradiční rozporuplnost amerických makrodat, kdy zároveň roste nezaměstnanost a přitom americká ekonomika jako celek vytváří více pracovních míst. Během měsíce srpna přibylo 187 tisíc nových pracovních míst, odhady trhu byly nastaveny na 170 tisíc. Nejvíce nových pracovních příležitostí nabídlo zdravotnictví, pohostinství, sociální služby a stavebnictví. Propouštělo se ve zpracovatelském průmyslu, logistice a informatice. Růst mezd nadále zpomaluje svou dynamiku v meziročním i meziměsíčním srovnání a je zde patrně ochlazení amerického trhu práce. V tuto chvíli trh vyčkává a míč je na straně Fedu… Nejsledovanější měnový pár hrál přetahovanou a během dne se obchodoval za 1,077 až 1,088 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE