zpět

Korunu znervózňuje Tchaj-wan i ČNB

3.8.2022

Trhy byly včera lehce nervózní kvůli Tchaj-wanu, ale nejednalo se o žádné drama. Burzovní indexy ale končily v červeném, lehce ztrácela i koruna.

Evropské a posléze americké burzovní indexy měly včera tendenci lehce ztrácet. Nervozitu na trhy přinesla mj. návštěva Nancy Pelosiové na Tchaj-wanu a obavy z následné reakce Číny. Nejistota na trzích pak přinesla zisky americkému dolaru, který se posunul až k 1,0170 EURUSD.

Negativní sentiment na trhu přispěl i lehkému oslabení koruny – ta se tak dostala na hladinu 24,65 EURCZK. Koruna ale může být nervózní i ze zítřejšího zasedání ČNB – to se již odehraje v novém složení bankovní rady. A podle posledních komentářů centrálních bankéřů to vypadá, že nyní k dalšímu zvýšení sazeb nedojde. Zajímavé bude sledovat, i jak se nová bankovní rada postaví k intervencím.

Trhy i dnes budou sledovat dění kolem Tchaj-wanu, i když je otázka, zda bude situace dál eskalovat – Čína již zareagovala zahájením vojenského cvičení a uvalením sankcí na Tchaj-wan. Ale patrně ani Čína nemá nyní zájem na větší eskalaci konfliktu.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z domova se dnes nových dat nedočkáme. Koruna bude čekat hlavně na zítřejší zasedání ČNB, které již bude v novém složení bankovní rady. Koruna se dnes ráno drží na 24,65 EURCZK. Z Polska a Maďarska budou zveřejněny statistiky červnových maloobchodních tržeb.

Očekávané finanční události v Evropě

Z Německa již dnes ráno byla zveřejněna červnová obchodní bilance, která skončila v překvapivě vysokém přebytku. Dopoledne ještě z eurozóny přijdou data červnových cen v průmyslu a maloobchodních tržeb.

Očekávané finanční události ve světě

Z USA dnes budou zveřejněny červnové tovární objednávky. Eurodolar ale bude i dnes sledovat dění kolem Taiwanu.