zpět

Koruně pomohl domácí výsledek HDP

2.2.2022

Český výsledek HDP překonal očekávání. V rámci střední Evropy koruna včera "vyhrála". Dnes dorazí americký výsledek ADP reportu o změně zaměstnanosti.

Středeční obchodování se koruně povedlo. Zatímco ráno se ještě obchodovala těsně nad hranicí 24,40 EURCZK, během odpoledne zpevnila až na 24,27 EURCZK. V rámci regionu koruna tentokrát posílila nejvýrazněji. Zlotý včera ve srovnání s korunou zpevňoval polovičním tempem a kurz maďarského forintu stagnoval. Domácí měně k ziskům pomohl lepší výsledek tuzemského HDP v mezikvartálním a především meziročním vyjádření a zřejmě i předpokládané zítřejší zvýšení sazeb ze strany ČNB. Dnes očekáváme od koruny pohyb v rozmezí 24,23 – 24,35 EURCZK.

Proti dolaru zažila koruna neobvykle klidný den, když si vystačila s úzkým pásmem 21,53 – 21,62 USDCZK. Pro vývoj dolaru budou tento týden klíčová data z amerického trhu práce, když se dnes odpoledne dočkáme prvního z nich. Pro středu očekáváme od koruny pohyb v mantinelech 21,45 – 21,65 USDCZK.

Středeční makroekonomický kalendář žádná data ze střední Evropy nenabídne. Koruna by mohla ještě zpevnit před zítřejším zasedáním ČNB, kde se opět čeká zvýšení základní úrokové sazby.

Z evropských dat je hodinu před polednem očekáván předběžný výsledek spotřebitelské inflace (CPI) z eurozóny. V případě nové rekordní hodnoty a překonání 5% hranice meziročního růstu cen by se mohly objevit spekulace, zda bude ECB opravdu schopna dostát svému tvrzení o nezvyšování sazeb po celý letošní rok.

Ve Spojených státech bude ve 14:15 SEČ zveřejněn první výsledek ze série dat z tamního trhu práce, když dorazí lednový ADP report o změně zaměstnanosti. Oproti prosincovému výsledku se očekává výrazné zlepšení. V případě horšího výsledku by mohl dolar udržet svůj krátkodobý trend ztrát.