zpět

Koruna zahájila týden mírným růstem

18.1.2022

Po pátečním propadu koruna včera mírně korigovala své zisky. Pomohl jí i vývoj ve světě, kde hlavní akciové trhy rostly, což pomohlo nejen koruně, ale i ostatním měnám v regionu.

První ranní kotace se včera ještě nacházely nad hladinou 24,50 EURCZK, koruna pak během dne postupně mírně zpevňovala na závěrečných 24,42 EURCZK. Obdobně si polepšila i vůči americkému dolaru, kde se kurz posunul k hladině 21,40 USDCZK.

Ranní data s korunou příliš nezahýbala – prosincové výrobní ceny zpomalily svůj růst na meziročních 13,2 % (z předchozích 13,5 %), ač trh čekal další akceleraci. Mnohem zajímavější, co se týče cenových indexů pak budou lednová data, kde se u inflace můžeme ještě dočkat překvapení. Ale co se týče ČNB, tam se již zřejmě prostor pro další překvapení zužuje a po únorovém zasedání již budou sazby blízko svému vrcholu.

Co se týče dat ze světa tak za zmínku stojí pozitivní překvapení u čínského HDP. Ten v posledním čtvrtletí vzrostl meziročně o 4,0 %, za celý loňský rok tak čínská ekonomika vzrostla o 8,1 %.

Dnešní domácí kalendář je prázdný, koruna po ránu osciluje kolem hladiny 24,45 EURCZK.

Z Německa dnes bude zveřejněn lednový ZEW index důvery v ekonomiku. Euro dnes vůči americkému dolaru zahajuje na 1,1400 EURUSD.

Také z USA se dnes dočkáme pouze měkčích dat ve formě lednového indexu důvěry newyorského FEDu. Koruna k dolaru se dnes ráno drží kolem 21,45 USDCZK.