zpět

Koruna začíná korigovat

10.3.2023

Dnes dorazí únorová statistika indexu spotřebitelských cen, očekává se zpomalení růstu tuzemské inflace. NFP report potvrdí napětí amerického pracovního trhu a zvýší sázky na utažení sazeb o 50 bb.

Zdá se, že česká koruna konečně narazila na pomyslné dno, na které většina tuzemských exportérů netrpělivě čekala. To lze definovat poblíž úrovně 23,35 EURCZK, ke které se naše domácí měna přiblížila koncem minulého měsíce. Od té doby koruna odepsala přes 30 haléřů své hodnoty, když posledních několik dní osciluje nad hranicí 23,60 EURCZK. Z domácích makrodat byla včera zveřejněna bilance zahraničního obchodu za leden. Lednová bilance se v lednu po roce opět vrátila do kladného přebytku ve výši 9,5 mld. CZK, který byl meziročně vyšší o 2,1 mld. CZK. Kladné saldo bylo příznivě ovlivněno rostoucím exportem meziročně o 12,1 %, hlavně díky zlepšení exportu v automobilovém průmyslu a poklesu cen některých komodit.

Jako každý první pátek v měsíci, tak i dnes dorazí sledovaná data z amerického pracovního trhu. NFP report mapující přírůstek nových pracovních míst mimo zemědělský sektor by měl do jisté míry potvrdit přetrvávající napětí tamního trhu práce. Kartami mírně zamíchal včerejší výsledek nových týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti, který vzrostl nad 200 tisíc. V případě, že dnešní NFP report opět překoná tržní odhady, bude pravděpodobnost razantnějšího zvýšení sazeb na příštím zasedání opět o něco vyšší, avšak určující budou také příchozí makrodata příští týden, zejména únorová spotřebitelská inflace a maloobchodní tržby. Eurodolar se během včerejšího dne obchodoval v relativně úzkém rozmezí 1,0550 až 1,0590 EURUSD.

Více k očekávaným událostem ZDE