zpět

Koruna začala týden mírným oslabením

16.8.2022

Středoevropské měny vstoupily do nového týdne korekcí zisků z minulého týdne. Mezitím ceny elektřiny atakovaly nová maxima. Naopak cena ropy poklesla v reakci na horší data z Číny.

Koruna začala týden podobně jako ostatní středoevropské měny – tedy mírným oslabením. V případě koruny to znamenalo posun na závěrečných 24,47 EURCZK.

Z domova včera žádá data zveřejněna nebyla. Za zmínku stojí komentář J. Fraita z ČNB. Podle něj je současná úroveň sazeb dostatečně restriktivní.

Na světových trzích se tématem opět stala cena elektřiny – ta včera atakovala hranici 500 EUR za MWh. Důvodem je další růst ceny plynu. Naopak cena ropy včera poklesla na nejnižší úroveň od začátku války na Ukrajině v reakci na slabší data z Číny. Zklamala jak data z maloobchodu, tak z průmyslu.

Vítězně ze včerejšího dne nakonec vyšel americký dolar. Ten do dnešního rána zamířil pod hladinu 1,0160 EURUSD, včera v ranních hodinách se přitom ještě pohyboval kolem 1,0250 EURUSD. Dolar ke koruně se tak vrací opět nad 24 korun za dolar (dnes ráno 24,15 USDCZK).

Více k očekávaným událostem ZDE

zdroj: Citfin