zpět

Koruna ve víkendovém módu

30.5.2022

Evropa hlásí zpomalení poptávky po úvěrech. Osobní příjmy a výdaje v USA zpomalily.

Makroekonomický kalendář nám toho v pátek moc nenabídl, pojďme shrnout aspoň to nejzajímavější. Z eurozóny byla zveřejněna peněžní zásoba M3 za duben. Ta meziročně vzrostla o 6 procent. Očekávání trhu se ale nenaplnilo, ten počítal s růstem o 6,3 %. Tento agregát dosáhl svého vrcholu v lednu loňského roku, kdy Evropská centrální banka kvůli pandemii rozběhla podpůrné programy nákupu aktiv. Ve světle utahování monetární politiky a očekávaného zvyšování úrokových sazeb, můžeme počítat s jeho poklesem i do budoucna.

Páteční odpoledne přálo datům z USA. Byl zveřejněný Index spotřebitelské důvěry michiganské univerzity za květen, ten poklesl na 58,4 bodu. To je nejníže od roku 2011. Spojené státy jsou zemí, která v ekonomice výrazně spoléhá na vnitřní spotřebu. Ta je úzce navázána na stav konta amerických občanů. Ukazatele sledující jejich příjmy a výdaje jsou z těchto důvodů hojně sledované. Růst příjmů i výdajů se zpomalil. Osobní příjmy v dubnu meziměsíčně vzrostly o 0,4 %. Osobní výdaje v dubnu vzrostly na 0,9 %.

Česká koruna se v pátek držela ve víkendovém módu a nereagovala ani na slova viceguvernéra T. Nidetzkého o pravděpodobném růstu úrokových sazeb na dalším zasedání ČNB. „Uvidíte, že ČR bude jednou z prvních zemí, kde inflace začne klesat.“ Proti euru se koruna pohybovala v pásmu 24,66 až 24,72 EURCZK. Proti americkému dolaru bylo pásmo o pár haléřů širší, kurz se nacházel v rozmezí 22,93 až 23,09 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Makroekonomický kalendář z domova a ze střední Evropy zůstává pro dnešní den prázdný.

Očekávané finanční události v Evropě

Dopoledne k nám z eurozóny dorazí ekonomický sentiment. Odpoledne zveřejní Německo odhad inflace a indexu spotřebitelských cen za květen.

Očekávané finanční události ve světě

Amerika dnes slaví státní svátek, odpoledne bude projev Christophera J. Wallera člena rady guvernérů Fedu.