zpět

Koruna ve sváteční den ztrácela

18.11.2022

Maloobchodní tržby předčily tržní očekávání v USA i ve Velké Británii. Koruna ve svátek mírně oslabila. Eskalace válečného konfliktu na Ukrajině se nekoná, polský zlotý kompenzuje ztráty z úterních zpráv o dopadu raket.

Zatímco u nás byly trhy kvůli svátečnímu dni 17. listopadu zavřené, na devizovém trhu to naši domácí měnu od kurzových pohybů neochránilo. Koruna tak po více než deseti dnech oslabila nad hladinu 24,40 EURCZK. Z ostatních středoevropských měn se během posledních dvou dnů dařilo polskému zlotému, který ještě kompenzoval ztráty po zprávě o údajném dopadu ruských raket na polské území. Naopak oslabování se neubránil maďarský forint, který doplácí na zhoršení sentimentu na domácím trhu, zejména kvůli spekulacím, že Maďarsku nebudou vyplaceny prostředky z evropských fondů. Kurz forintu se vůči euru včera podíval nad hladinu 415 EURHUF, aktuální kotace se však nacházejí v blízkosti 411 EURHUF.

Středeční data ze Spojených států ukázala, že americké maloobchodní tržby v říjnu meziměsíčně vzrostly o 1,3 %, což představuje nejvýraznější nárůst za posledních osm měsíců. I přes to, že maloobchodní tržby nejsou očištěny o inflaci, říjnové údaje ukazují na odolnost spotřebitelských výdajů navzdory vyšším cenám a rostoucím nákladům na půjčky. Statistika maloobchodních tržeb dnes dorazila i ze Spojeného království. Tamní spotřebitelé utráceli více než počítaly tržní prognózy, meziměsíčně se tak tržby zvýšily o 0,6 % oproti revidovanému poklesu -1,5 % ze září. Nárůst byl zaznamenán ve všech hlavních sektorech kromě prodeje potravin, kde tržby klesly o 1 %. V posledních měsících supermarkety zdůrazňují, že zaznamenávají pokles prodaných objemů kvůli zvýšeným životním nákladům a cenám potravin.

Americký dolar během včerejšího obchodování dokázal zpevnit o více než procento, zisky však vzápětí vrátil a na začátku páteční evropské seance se na hlavním měnovém páru opět pohybuje v blízkosti 1,0380 EURUSD. Na páru s českou korunou pak 23,50 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE