zpět

Koruna ve čtvrtek ztratila 20 haléřů

14.1.2022

Po úspěšném startu koruny do nového roku včera přišla poměrně prudká korekce a po zdolání nových maxim oslabila nad 24,50 EURCZK. Korunu na silnějších úrovních neudržela ani slušná domácí data ani komentáře z ČNB o dalším zvyšování sazeb.

Včera ráno se kurz ještě nacházel pod hladinou 24,30 EURCZK, kam se dostal již ve středu večer. Na těchto silných úrovních ale koruna dlouho nevydržela a během dne postupně slábla. V pozdních odpoledních hodinách se tak kurz dostal až ke 24,55 EURCZK.

Koruna přitom ke ztrátám neměla moc důvodů. Statistika listopadových maloobchodních tržeb přinesla skvělá čísla. Tržby bez automobilového sektoru rostly meziročně o 13,2 %, včetně aut o 9,9 %, docela výrazně nad očekáváním trhu.

Podporu koruně mohli vytvořit i centrální bankéři. Jiří Rusnok mluvil o potřebě dalšího zvýšení sazeb, Marek Mora přímo hovořil o tom, že na konci prvního čtvrtletí vidí sazby na 4,5 – 4,75 %.

Koruna se ale nakonec přidala k regionu a vydala se tedy ke slabším hodnotám, kde se drží i dnes ráno. Překvapivé to ale příliš není, trhy jsou dnes celkově spíše v červeném.