zpět

Koruna včera jako jediná v regionu ztrácela

3.10.2023

Česká koruna včera jako jediná v regionu ztrácela. Zítřejší zasedání Polské centrální banky bude důležité i pro naši domácí měnu. Dolar nadále sílí a páteční data z trhu práce by mu mohla v případě silného výsledku dodat impulz pro další zisky.

Česká koruna včera lehce ztrácela, vůči jednotné evropské měně den zakončovala na 24,43 EURCZK. Pokračuje tak trend oslabování, který nastal v nové vlně poté, co ČNB minulý týden potvrdila otevření diskuse o snižování sazeb. Včera zveřejněný index PMI navíc poukázal na zhoršující se náladu v českém průmyslu, což koruně také nepomohlo. Naší domácí měně se včera nedařilo ani vůči zlotému, kde se musela spokojit s 5,29 PLNCZK, ani oproti forintu, který mírně stlačil kurz vůči koruně na 15,91 CZKHUF. Obě zahraniční regionální měny na rozdíl od české měny včera vůči euru vykazovaly mírné zisky. Zítra zasedá centrální banka v Polsku a po minulém šoku jsou trhy v pozoru. Pokud by došlo na nějakému překvapujícímu rozhodnutí, můžeme očekávat dopad i na kurz české koruny. Pro dnešek na české koruně čekáme pohyb v pásmu 24,40 – 24,50 EURCZK.

Na eurodolaru včera jednoznačně vládla americká měna, která se dostala na konci denní seance na 1,049 EURUSD. Euro nemá vzhledem k překvapivě nízkému výsledku zářijové inflace „nabito“ na měnově politickou podporu ze strany ECB, hranici 1,060 EURUSD se tak asi bude spíše vzdalovat. Do situace se propsala i víkendová dohoda v americkém Kongresu, která zamezila zastavení činnosti vládních institucí. Euro aktuálně bude muset „doufat“ ve slabší výsledek pátečních dat z trhu práce v USA. V opačném případě by dolar opět posílil. Americká měna nezastavitelně sílila během pondělí i vůči české měně, kde dosáhla včera na kurz 23,28 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE