zpět

Koruna v závěru týdne oslabila

24.1.2022

Spotřebitelská i podnikatelská důvěra v ekonomiku v lednu vzrostla. Koruna na závěr pátečního obchodování ztrácela. Během dnešního dne se dozvíme nová data indexu nákupních manažerů hned z několika regionů světa.

Minulý týden se na finančních trzích nesl ve znamení přetrvávajících inflačních tlaků. Rekordních hodnot jsme se dočkali z Německa i celé eurozóny nebo také ze Spojeného království. Výrazný pokles zaznamenal akciový trh v čele s rizikovými aktivy, technologický index NASDAQ klesl v minulém týdnu o více jak 6 %. Česká koruna se v uplynulém týdnu podívala na nejsilnější hodnoty od roku 2012, své zisky ale dlouho neudržela a páteční obchodování uzavírala se ztrátou přes 15 haléřů. Aktuálně se obchoduje mezi hodnotami 24,35 – 24,40 EURCZK.

Na páru s americkým dolarem se naše domácí měna držela většinu týdne v poklidném pásmu 21,33 – 21,55 USDCZK. Dolar na hlavním měnovém páru vůči euru posiloval a vrátil se zpět mezi hranice 1,130 – 1,136 EURUSD, kde se pohyboval poslední dva měsíce. Pro finanční trhy bude v tomto týdnu nejdůležitější zprávou středeční zasedání amerického Fedu, přičemž na tomto měnovém zasedání se pravděpodobně zvýšení sazeb ještě nedočkáme. Vedle zasedání americké centrální banky stojí za zmínku i probíhající výsledková sezóna nebo také napjatá situace mezi Ukrajinou a Ruskem.

Spotřebitelská důvěra v ekonomiku dle ČSÚ v lednu lehce stoupla z 91,2 b na 91,4 b. Taktéž podnikatelská důvěra zaznamenala růst na 98,8 b z předchozích 96,5 b. Data maloobchodních prodejů dnes dorazí z Polska.

Z Německa, Velké Británie a eurozóny se dnes dočkáme předběžných výsledků indexu nákupních manažerů ve službách a ze zpracovatelského sektoru.

Ve Spojených státech odpoledne vyjde index PMI a index aktivity chicagského Fedu.