zpět

Koruna v pátek téměř bez pohybu

27.6.2022

Při celkově optimistické náladě na trzích v pátek koruna opět v podstatě stagnovala v úzkém pásmu mezi 24,70 - 24,75 EURCZK.

Koruna se po zasedání ČNB opět zklidnila a v pátek z pozitivního sentimentu na trzích vytěžila jen pár haléřů zisku. V závěru jsme tak korunu viděli na 24,73 EURCZK, kde se nachází i dnes ráno. Lehce si polepšila i vůči americkému dolaru, kde se z úvodních 23,50 USDCZK dostala pod 23,45 USDCZK.

V pátek zveřejněná data důvěry v českou ekonomiku ukázala na další pokles. Ta klesá jak u podnikatelů, tak u spotřebitelů. U spotřebitelů klesá již čtvrtý měsíc v řadě a je druhá nejnižší v historii měření. Bohužel ani v dalších měsících zřejmě neuvidíme žádné zlepšení.

Rusko se po více než 100 letech ocitlo v platební neschopnosti poté, co včera vypršela lhůta pro splátky úroků. Moskva sice peníze na zaplacení má, ale západní země nechtějí Rusku platbu umožnit.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z domova nás dnes žádná nová data nečekají. Koruna dnes zahajuje oproti pátku beze změny na 24,73 EURCZK.

Očekávané finanční události v Evropě

Ani kalendář eurozóny není dnes příliš bohatý. Nicméně v Německu začíná summit zemí G7, který se bude zabývat i dalšími sankcemi vůči Rusku. Eurodolar se dnes po ránu drží těsně pod 1,0560 EURUSD.

Očekávané finanční události ve světě

Z USA budou dnes zveřejněny květnové objednávky zboží dlouhodobé spotřeby.