zpět

Koruna v novém týdnu pokračuje v posilování

11.1.2022

Koruně se v novém roce daří. Nejenže už poměrně výrazně posílila v minulém týdnu, ale včera se dostala opět na silnější hodnoty a je tak nejsilnější od roku 2011.

Pro středoevropské měny byl i vstup do druhého týdne nového roku úspěšný. Koruna tak rozšířila svá dlouhodobá maxima, když se kurz dostal ke 24,35 EURCZK a je tak nejsilnější od roku 2011. Vůči dolaru to tak jednoznačné nebylo, nejprve sice také posilovala ke 21,50 USDCZK, ale během amerického obchodování se dostalo podpory americkému dolaru a koruna tak na chvíli zamířila směrem ke 21,60 USDCZK. Eurodolar se totiž na nějakou dobu dostal pod hladinu 1,1300 EURUSD, kde se ale dlouho neudržel a vrací se nad 1,1300 EURUSD, což kurz kourny k dolaru posílá zpět pod 21,50 USDCZK.

Jak v případě koruny, tak dolaru jsou nyní hlavním hybatelem spekulace na růst sazeb a zprávy o inflaci.

Co se týče koruny, tak včerejší data potvrdila utažený domácí trh práce, když nezaměstnanost v prosinci pouze sezónně vzrostla na 3,5 % a nadále zůstává proinflačním faktorem. A již zítra se dozvíme míru prosincové inflace (zřejmě kolem 6,5 %), která jen potvrdí, že ani únorové zvýšení sazeb nebude ve standardní míře.

A podobné je to u amerického dolaru. Také tam se zítra dozvíme míru prosincové inflace (v listopadu 6,8 %). Ale ještě dnes promluví něktěří američtí centrální bankéři, kteří mohou naznačit, kdy začně cyklus zvyšování sazeb v USA. Trh nyní počítá s prvním zvýšením v březnu, ale další zvyšování bude pokračovat na dalších zasedácních v průběhu roku.

Na domácí data si počkáme až do zítra (prosincová inflace). Koruna se dnes nadále drží silnější, pod hladinou 24,35 EURCZK.

Ani evropský kalendář není přiliš bohatý. Eurodolar ustoupil nad hladinu 1,1330 EURUSD, uvidíme zda odpolední projevy amerických centrálních bankéřů mu  vytvoří podporu  a pošlou jej opět pod 1,1300 EURUSD.

Z USA dnes také zásadní data nepřijdou. Ale vzhledem k tomu, že promluví několik centrálních bankéřů včetně šáfa FEDU Powella, tak obchodování by mohlo být opět zajímavé.