zpět

Koruna testuje hranici 24,80 EURCZK

19.1.2024

Dnešek příliš bohatý na data nebude. Dobré zprávy z pracovního trhu v USA pomáhají americkému dolaru. Koruna prohlubuje ztráty z posledních dní.

Česká koruna během čtvrtečního dne opět mírně oslabovala, kurz se z ranních hodnot okolo 24,73 EURCZK vyšplhal až k hladině 24,80 EURCZK, kde se obchoduje i na úvod páteční seance. Makroekonomický kalendář událostí byl ve čtvrtek relativně prázdný, pozornost tak směřovala k výroční konferenci Světového ekonomického fóra v Davosu. Odtud jsme se opět dočkali několika komentářů centrálních bankéřů, přičemž hlavním tématem stále zůstávají sazby. Guvernérka ECB Lagardeová se snažila tlumit optimistická očekávání ohledně snižování eurových sazeb a zdůrazňovala, že nad inflací stále není vyhráno. Ve stejném duchu se nesly i ostatní výroky představitelů ECB, která bude zasedat již příští týden.

Americkému dolaru pomáhají v posledních dnech dobrá makrodata. Včerejší údaj o počtu nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti dosáhl lepšího výsledku, než očekávaly tržní odhady, což jen navazuje na nedávná lepší než očekávaná data z amerického pracovního trhu. I proto se v posledních dnech mírně začínají snižovat sázky na březnový pokles sazeb, jelikož poslední data zkrátka na riziko výrazného poklesu americké ekonomiky neukazují. Na hlavním měnovém páru se aktuálně americká měna obchoduje těsně pod 1,0870 EURUSD, vůči české koruně dolar posiluje nad 22,80 USDCZK.

Očekávané události