zpět

Koruna slábne k dolaru nad 25,55 USDCZK

26.9.2022

Dolar nadále dobývá silnější mety. V noci na dnešek se dokonce podíval pod hladinu 0,9600 EURUSD. Koruna k dolaru tak slábne na 25,55 USDCZK.

Dolaru se v posledních dnech docela daří. Ostatně není se čemu divit, faktorů, které ženou vzhůru americkou měnu je hned několik. Po posledním zasedání americké centrální banky trhy mění očekávání, jak rychle bude Fed zvyšovat sazby (zřejmě +75 bodů v listopadu a dalších +50 bodů v prosinci). To dolar favorizuje proti euru, kde sice ECB zvyšuje také sazby, ale zdaleka ne tak agresivně, jako Fed. ECB se totiž zároveň obává dopadu vyšších sazeb na zadlužené státy EU (zejména Itálie). Ostatně Itálie je dalším faktorem, který táhne euro dolů. Po víkendových volbách a vítězství pravicového bloku panují na trzích obavy, jak se nová vláda vypořádá s obrovským dluhem.

Dolar navíc těží ze statutu bezpečné měny – což po vyhlášení částečné mobilizace v Rusku minulý týden dolaru také pomohlo.

Zajímavé dění jsme v pátek sledovali na britské libře. Ta se výrazně propadla – vůči euru se kurz dostal nad 0,9100 EURGBP. Vůči dolaru je dokonce nejslabší od roku 1972. Libra se propadla po překvapivých krocích nové vlády, která zvýšila výdaje a současně zamýšlí škrtat daně a dále tak zvyšuje zadlužení. Tento proinflační krok plánuje v době kdy inflace je v Británii nejvyšší za posledních 40 let.

Více k očekávaným událostem ZDE