zpět

Koruna se vůči euru snaží o remízu, dolar je stále příliš silný

13.2.2024

Česká koruna se aktuálně pohybuje kolem hranice 25,25 EURCZK a prognózy se spíše přiklánějí k jejímu dalšímu oslabení. Americký dolar je v dobré kondici, česká koruna se vůči němu dostává na několikaměsíční maxima. Britská libra po ranních makrodatech posílila.

Včerejší den nepřinesl na měnovém páru EURCZK téměř žádnou změnu, když koruna od rána oslabila téměř neznatelně na 25,26 EURCZK. Totéž lze říci o maďarském forintu, který ztratil jen minimálně a ocitl se na konci seance na hodnotě 387,15 EURHUF. Na rozdíl od maďarské měny ta česká ale v posledních letech vykazuje s eurem opakované „výhry“ a „prohry“ a vrací se povětšinou do „domovského“ pásma 24,00 EURCZK – 26,00 EURCZK, kdežto u forintu sledujeme postupný úpadek. Možnosti výkyvu jsou u české měny na obě strany, ale převládají rizika spojená s dalším oslabením koruny, kde by jako další nárazníkové pásmo byla hranice 25,50 EURCZK. Nejbližší důležitá makrodata z tohoto pohledu budou dnešní odpolední americká inflace a v druhé polovině týdne tuzemská inflace za leden. Polská měna včera vůči jednotné evropské měně mírně posílila na 5,31 EURPLN, což zcela zapadá do více než čtvrtletního trendu posilování, v rámci kterého už zlotý aktuálně dotahuje směnné kurzy z ledna 2020. Pro dnešní den očekáváme na české koruně pohyb v pásmu 25,20 – 25,28 EURCZK.

Na eurodolaru euro mírně ztratilo, když ho americký dolar „stlačil“ na 1,077 EURUSD. Z hlediska posledního roku i posledních let se aktuálně nacházíme v dlouhodobém průměru, kolem kterého kurz hlavního měnového páru vyjma období extrémů osciluje. Česká koruna včera na měnovém páru s dolarem výrazně ztrácela, dostala se až na 23,44 USDCZK. Z hlediska roku atakuje maxima z října 2023.

Očekávané události