zpět

Koruna se vrací pod 23,80 EURCZK

8.2.2023

Koruně se včera i přes horší domácí data dařilo a v odpoledních hodinách smazala předchozí ztráty, kurz se vrátil pod 23,80 EURCZK.

Ještě včera ráno to vypadalo, že koruna bude z ranních 23,85 EURCZK opět ztrácet, v odpoledních hodinách ale přišel obrat a koruna posílila pod 23,80 EURCZK. Nepřekazila to ani včera ráno zveřejněná data o prosincovém maloobchodu – ten meziročně klesl o 7,3 %, trh čekal pokles pouze o 5,5 %.

Dařilo se i maďarskému forintu, ten se dnes ráno blíží k hranici 390 EURHUF. Naopak polskému zlotému se příliš nedaří před dnešním zasedáním centrální banky. Vůči koruně se tak kurz blíží k 5,00 PLNCZK. I když polská inflace je nadále vysoká (16,6 % v prosinci) a svůj vrchol má ještě před sebou, centrální bankéři ponechají sazby beze změny na 6,75 %.

Šéf Fedu Jerome Powell včera nijak zvlášť nepřekvapil. Mluvil sice o tom, že proces dezinflace začal, ale je to běh na delší trať a Fed tak bude dále zvyšovat sazby. Nicméně nevyloučil, že při přetrvávajícím silnějším trhu práce by vrchol sazeb mohl být výše, než se nyní předpokládá. (trhy nyní vidí vrchol lehce nad 5 %).

Více k očekávaným událostem ZDE