zpět

Koruna se vrací k oslabování

22.3.2024

Koruna během včerejšího obchodování umazala všechny zisky nabyté po jestřábím zasedání ČNB. Kurz se tak vrací nad 25,30 EURCZK.

Koruna po středečním zasedání ČNB, kde bylo řečeno, že sazby budou snižovány opatrně, sice posílila pod hladinu 25,20 EURCZK, včera ale o tyto zisky přišla. ranní kotace se sice ještě nacházely kolem 25,20 EURCZK, v podvečer se ale již dostala nad 25,30 EURCZK, kde se nachází i dnes ráno. Ještě výrazněji oslabila k americkému dolaru, který mazal ztráty po zasedání Fedu (včera ráno těsně nad 23,00 USDCZK, dnes 23,40 USDCZK). Nová data přitom z domova nepřišla, ovšem data z Německa (PMI indexy) potvrdila slabost německého průmyslu, což koruně na náladě nepřidá. Inspirací k poklesu mohl být i maďarský forint, který včera také ztrácel. Ostatně my i nadále očekáváme, že se koruna v nejbližších měsících bude držet na slabších úrovních. Na druhé straně výraznější oslabení nad 25,50 EURCZK by již přijít nemuselo, neboť z toho by již centrální bankéři mohli začít lehce nervóznět. 

Centrální banky byly ve středu pozornosti i během včerejšího obchodování. Švýcarská banka včera překvapivě poprvé po 9 letech snížila základní sazbu na 1,5 %, což poslalo švýcarský frank dolů. Britská centrální banka zatím ponechala sazby beze změny, ale naznačila jejich snížení v budoucnu. Úplně jinou hru hraje turecká centrální banka, která včera překvapivě zvýšila úrokové sazby o 500 bodů na 50 %. Inflace tam totiž v únoru dosahovala téměř 70 %. Dnes pak ještě zasedá ruská centrální banka, která zřejmě ponechá sazby na 16 %.

Očekávané události