zpět

Koruna prolomila hladinu 23,30 EURCZK

14.4.2023

Euro vůči americkému dolaru pokořilo úroveň 1,100 EURUSD. Koruna se poprvé od roku 2008 podívala pod hranici 23,30 EURCZK.

České koruně se včera vůči euru dařilo, když naše domácí měna dokázala posílit pod psychologickou úroveň 23,30 EURCZK. Korunu kromě pozitivního sentimentu na evropských trzích podporuje i jestřábí politika tuzemské centrální banky, která dlouhodobě preferuje sílu české měny. Jistý impuls koruně dodaly i včera zveřejněné rozhovory nových členů bankovní rady ČNB J. Procházky a J. Kubíčka, kteří se vyjádřili k přetrvávajícím proinflačním rizikům a tím pádem i možného prodloužení časového horizontu aktuální výše úrokových sazeb. Inflace by se tak měla dostat k cíli až příští rok, snížení sazeb již koncem tohoto roku vidí nepravděpodobně.

Obchodování na hlavním měnovém páru včera provázela slabá data ze Spojených států. Kurz eurodolaru se tak dostal přes psychologickou úroveň 1,100 EURUSD. Americké měně nepomohla odpolední data výrobní inflace a nových týdenních žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Vůči koruně pak dolar oslabil těsně nad hladinu 21,00 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE