zpět

Koruna posílila pod 23,95 EURCZK

18.1.2023

Koruna se i nadále drží na silnějších úrovních, včera opět testovala silnější úrovně a končila pod úrovní 23,95 EURCZK, lehce tak posunula své dosavadní maximum.

České koruně se včera opět dařilo a o pár haléřů vylepšila své letošní maximum, když se kurz dostal pod 23,95 EURCZK. K posílení ji pomohl komentář J. Fraita z ČNB, který sice v souladu s dosavadní komunikací uvádí, že náklady dalšího zvýšení sazeb by mohly převážit nad výhodami, nicméně nemůže vyloučit ani další růst sazeb při přetrvávající inflaci.

Inflace zůstává tématem i v ECB. Hlavní ekonom ECB P. Lane včera sice uvedl, že pro návrat inflace k cíli bude potřeba posunout sazby do restriktivní oblasti, nicméně z ECB současně prosakují zprávy, že uvnitř ECB narůstá podpora pro pozvolnější zvyšování sazeb. Ty by tak již na březnovém zasedání nemusely růst o 50 bodů, ale jen o standardních 25 b.

Eurodolar se v reakci na tyto spekulace dostal pod hladinu 1,0800 EURUSD.

Včerejší data z Číny sice na první pohled optimismus nevzbuzují (HDP mezikvartálně 0%, průmysl meziročně 1,3 %, maloobchod meziročně -1,8 %), ale vzhledem k tomu, že se vztahují k období drastických lockdownů, tak nakonec nedopadla tak špatně. Na trzích ale nezískala větší odezvu, stejně jako nečekaně prudký růst německého ZEW indexu.

Více k očekávaným událostem ZDE