zpět

Koruna pokořila hranici 25,00 EURCZK

29.12.2021

Poslední obchodní týden v tomto roce se nese ve znamení klidu a absence významnějších makroekonomických zpráv.

I proto nejsme svědky žádných výraznějších pohybů na trhu s cizími měnami, pokud se tedy nejedná o naší domácí měnu, která nadále těží z předvánočního zasedání ČNB a tedy z čím dal tím vyššího úrokového diferenciálu. Jen za včerejší den česká koruna zaznamenala zisk přes 15 haléřů a aktuálně se obchoduje okolo kurzu 24,90 EURCZK. Naposledy jsme korunu pod hranicí 25,00 EURCZK viděli v loňském roce ještě před začátkem celosvětové pandemie. Tento kurz si však dokázala udržet jen několik dní, a proto pokud bychom hledali delší časový horizont, ve kterém byla koruna takto silná, musíme se vrátit až do roku 2012.

ČNB ve své současné prognóze očekává její kurz na konci příštího roku 2022 kolem 24,00 EURCZK. Je dobré si ale připomenout, že na posilující korunu bude v nadcházejícím roce do určité míry působit i očekáváné zvyšování úrokových sazeb amerického FEDu. Tato skutečnost se již propisuje do vývoje koruny proti americkému dolaru, aktuálně se ale kurz díky silnější koruně pomalu ale jistě vrací k hranici 22,00 USDCZK.


Situace na hlavním měnovém páru EURUSD se v průběhu včerejší obchodní seance příliš neměnila, což opět souvisí s poklidnějším obchodováním v průběhu svátků. V současné chvíli se euro vůči americkému dolaru obchoduje na hodnotě 1,1300. Jak již bylo zmíněno, makrokalendář dnes zůstává prázdný, dozvíme se jen druhořadá data o počtu čekajících kontraktů na nákup existujících domů v USA.