zpět

Koruna pod tlakem vrací zisky

8.11.2023

V tuzemsku byla zveřejněna nezaměstnanost za říjen. V Polsku zasedne tamní centrální banka. O sazbách se bude rozhodovat i v Rumunsku.

Česká koruna nedokázala navázat na trend z konce minulého týdne, kdy se po zasedání ČNB nakrátko podívala k úrovni 24,40 EURCZK. Posílení naší domácí měny dlouho nevydrželo a v úvodu tohoto týdne se kurz začal pomalu vracet nad hranici 24,60 EURCZK. Z regionu se nejvíce dařilo maďarskému forintu, který od minulého týdne vůči společné evropské měně posílil o více než 1,5 %. Polský zlotý spíše stagnoval, určitý směr pro polskou měnu by pak mohlo nabídnout dnešní zasedání tamní centrální banky, očekává se snížení sazeb o 25 bazických bodů.

Globální vývoj na finančních trzích včera přál spíše americkému dolaru, který během úterního obchodování posílil pod úroveň 1,0700 EURUSD, aktuální kotace se pohybují poblíž 1,0675 EURUSD. Vůči české koruně se kurz vyšplhal zpátky nad úroveň 23,00 USDCZK. Z hlediska makrokalendáře dnešek bude chudší, později ve dne však vystoupí se svým komentářem šéf Fedu Jerome Powell.

Více k očekávaným událostem ZDE