zpět

Koruna oslabila slovům z ČNB navzdory

14.12.2021

Koruna vstoupila do nového týdne mírným oslabením. A to navzdory tomu, že poslední komentáře centrálních bankéřů hovoří o tom, že prosincové zasedání ČNB přinese opět výraznější zvýšení sazeb.

oruna včera oslabila z ranních 25,35 EURCZK nad hladinu 25,40 EURCZK, kde se nachází i dnes ráno. Koruna ztratila i vůči americkému dolaru a dostala se nad 22,50 USDCZK.

V mediálním prostoru se přitom objevují další výroky bankéřů z ČNB, kteří hovoří o tom, že prosincové zasedání přinese opět výraznější zvýšení sazeb. Po nedělním vystoupení Tomáše Holuba v OVM, kde se vyslovil pro zvýšení sazeb až o 75 bodů, se včera přidal i Marek Mora. Ten se bude nejspíše rozhodovat o zvýšení mezi 50 a 75 body. Oproti tomu Aleš Michl nadále preferuje stabilitu sazeb a počkal by, až se ekonomika více rozjede.

Takže to vypadá, že i prosincové zasedání ČNB, které se uskuteční příští středu, bude zajímavé a zřejmě přinese vyšší než standardní zvýšení sazeb o 25 bodů. (a to ta prosincová zasedání bývají většinou klidná)

Večer pak přišla zpráva, že Miloš Zeman jmenuje tento pátek vládu Petra Fialy, což by měla být pro korunu také spíše podpora (ve smyslu, že po dvou měsících bude ČR konečně mít vládu vzešlou z voleb a skončí období nejistoty).

Takže podtrženo sečteno, koruna by si nyní mohla opět spíše polepšit. Podporou by ji měly být vyšší sazby, ustupující vlna koronaviru, během které se zřejmě vyhneme výraznějšímu lockdownu, a stabilnější politické prostředí.

Dnešní futures na akciové indexy ukazují na růst, vzhůru míří i cena ropy, takže k silnějším úrovním by se opět koruna mohla vydat již dnes.

Z domova

Z domova dnes přijde statistika běžného účtu platební bilance za říjen. Mnohem zajímavější to bude v Maďarsku, kde zasedá centrální banka. Ta by měla opět zvýšit úrokové sazby, podle konsensu trhu na 2,5 %. Poslední čísla o inflaci totiž ukázala na růst cenové hladiny o 7,4 %.

Z Evropy

Z eurozóny budou dnes zveřejněna data o říjnovém průmyslu. Ten by sice měl zaznamenat mírné oživení, ale většina problémů přetrvává (zejména chybějící komponenty).

Z USA

Z USA dnes bude zveřejněn listopadový index výrobních cen. Ten by měl překonat hranici 9 %.