zpět

Koruna odolala bouři na trzích

14.6.2022

Pondělí bylo ve znamení pokračujících výprodejů na trzích. Ty začaly již v pátek po zveřejnění americké inflace za květen, která překvapila růstem o 8,6 %. Takže včera ráno se tato vlna přelila i přes evropské trhy, aby se pak vrátila zpět do ameriky, kde výprodeje pokračovaly.

To, že pondělní ráno nezačne pro evrospké obchodníky dobře, se dalo čekat již v pátek odpoledne při pohledu na americké trhy. Včerejší den tak pokračoval výprodeji na trzích – klesaly burzy v Evropě včetně té pražské, odpoledne pak opět klesala Amerika – vedly sice technologické akcie, ale propad se týkal téměř všech oborů.

S napětím jsme čekali, jak zareaguje česká koruna – ta se ale překvapivě držela a jen nepatrně oslabila ke 24,75 EURCZK. Je ale možné, že ji pomáhá ČNB – ostatní měny v regionu totiž propadly mnohem víc.

O něco více ztratila k americkému dolaru, kde se dnes ráno drží kolem 23,65 USDCZK (v pátek ráno byla ještě poblíž 23,20 USDCZK). Eurodolar se totiž proti pátku nachází výrazně níže – aktuálně 1,0440 EURUSD.

A opět se nám sešlo i několik komentářů z ČNB. Jiří Rusnok s Tomášem Niedetzkým naznačují zvýšení o 50-100 bodů, trh ale již v podstatě počítá se zvýšením o 125 bodů. Také podle Vojtěcha Bendy bude muset ČNB doručit výrazné zvýšení sazeb. 50 bodů, je podle něj málo, a říká, že i 75 bodů může být málo. (zasedání se koná 22. června, naposledy v současném složení bankovní rady).

Futures na evropské akcie jsou dnes v plusu, podobně futures na americké akcie, takže to dnes vypadá na pozitivní korekci předchozích propadů a možný relativní klid před zítřejším Fedem.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu


Z domova dnes bude zveřejněna statistika bilance běžného účtu platební bilace za červen, trh očekává schodek 15 mld. CZK. Koruna zahajuje na 24,72 EURCZK.

Očekávané finanční události v Evropě

Za eurozónu nás dnes čekají data z Německa. Finální číslo květnové inflace zřejmě potvrdí růst cen o 8,7 % meziročně. ZEW index ekonomického sentimentu za červen možná ukáže zlepšení (odeznění šoku z války na Ukrajině), ale stále se bude držet na nízkých úrovních. Obáváme se navíc, že zlepšení je pouze dočasné.

Očekávané finanční události ve světě


Z USA se dnes odpoledne dozvíme, o kolik vzrostly v květnu ceny průmyslových výrobců (trh čeká 10,9 % meziročně). Jinak zajímavá statistika ale zůstane ve stínu zasedání Fedu. To začíná dnes a zítra večer se dozvíme výsledek: téměř jistě zvýšení o 75 bodů. Zajímavé ale bude sledovat komentář Fedu k budoucímu vývoji.