zpět

Koruna od středy o 70 hal. silnější

16.5.2022

Páteční obchodování se neslo v pozitivní náladě na trzích. Po sérii poklesů se v pátek akciové trhy vydaly vzhůru, investoři byli pozitivně naladěni vůči riziku a to pomohlo i koruně k dalším ziskům.

Koruna má za sebou hodně divoký týden. Středeční jmenování A. Michla guvernérem ČNB katapultovalo korunu ke 25,45 EURCZK, během pátečního obchodování se pak kurz dostal pod 24,75 EURCZK. K rychlému obratu pomohly intervence ČNB a v pátek se koruna přidala k růstu rizikovějších aktiv.

V pátek byl zveřejněn zápis z posledního zasedání ČNB. V něm je konstatováno, že válka na Ukrajině změnila strukturu inflace více směrem k vnějším nákladovým vlivům. Zatímco A. Michl a O. Dědek by kvůli převládající nákladové inflaci sazby nezvyšovali, ostatní centrální bankéři vidí i přetrvávající domácí poptávkové tlaky, které jen tak neodezní a ČNB na ně musí reagovat. To pak ostatně svým komentářem potvrdil i Tomáš Holub z ČNB, podle kterého květnové zvýšení sazeb nebylo poslední. Na červnovém zasedání se tak zřejmě ještě dočkáme dalšího růstu sazeb. Co bude pak je otázkou, neboť by mohlo dojít i k výraznější obměně bankovní rady směrem k zastáncům nižších sazeb.

Eurodolar se v pátek i přes příklon trhů k riziku držel na silnějších úrovních kolem 1,0400 EURUSD, kde se drží i dnes ráno.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z domova byl dnes ráno zveřejněn index výrobních cen za duben. Růst cen o 26,6 % předčil opět očekávání trhu a potvrzuje tak, že vyšší inflace tu s námi zřejmě bude delší dobu. Koruna dnes zahajuje těsně pod hladinou 24,75 EURCZK.

Očekávané finanční události v Evropě

Z eurozóny dnes bude zveřejněna bilance zahraničního obchodu za březen. Eurodolar dnes ráno osciluje kolem hladiny 1,0400 EURUSD.

Očekávané finanční události ve světě

Z USA se dnes dočkáme newyorského Empire state indexu ze zpracovatelského průmyslu. Kromě toho ještě vystoupí J. Williams z Fedu.