zpět

Koruna nejsilnější od léta 2011

4.1.2023

Koruna dosáhla nové nejsilnější hodnoty od července 2011. Dnes zasedá polská centrální banka. Večer bude zveřejněn zápis z posledního jednání Fedu.

Úterní obchodování koruně přálo, když se nejen vrátila na „předvánoční“ minimum v podobě hranice 24,11 EURCZK, ale v samotném závěru středoevropského obchodování dokonce posílila až na 24,06 EURCZK a byla tak nejsilnější od léta 2011. Okolní měny přes dílčí ztráty nakonec den také zakončily s malým ziskem. Středoevropským měnám mohla pomoci nižší inflace (CPI) z Německa, je ale třeba zmínit, že za nižším přírůstkem cen stál jednorázový příspěvek domácnostem na plyn. Koruna si zřejmě udrží nabité zisky, ale s atakem hranice 24,00 EURCZK nepočítáme. Nabízí se tak uvažovat o zafixování si výhodného kurzu prostřednictvím termínových obchodů.

Dolaru se včerejší den vydařil. Začal posilovat už ráno a během dopoledne mu pomohla postupně zveřejňovaná data z Německa o pomalejším růstu spotřebitelských cen v jednotlivých spolkových zemích. Dolar si tak v intradenním vyjádření připsal cent a den zakončil na hranici 1,0550 EURUSD resp. 22,80 USDCZK. Dnes počítáme s obchodním pásmem 22,65 – 22,85 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE.