zpět

Koruna mírně ztrácí

22.2.2023

Míra inflace v Německu byla v lednu potvrzena na 8,7 %. Britská libra po dobrých datech indexu PMI posiluje. Večer bude zveřejněn zápis z posledního jednání amerického Fedu.

Měnám středoevropského regionu se daří i nadále. Česká koruna na začátku včerejší obchodní seance mírně ztratila, později během dne se kurz ustálil v rozmezí 23,72 až 23,75 EURCZK. Polskému zlotému se vůči koruně podařilo částečně zkorigovat ztráty z posledních dní, aktuální kurz se drží těsně pod úrovní 5,00 PLNCZK. Šanci na další posílení polské měny snížila v rámci regionálního sentimentu včerejší zpráva o lednové statistice maloobchodních tržeb z Polska, která ukázala na pokles o 0,3 % v meziročním vyjádření, což je výsledek výrazně pod očekáváním trhu ve výši 1 %.

Během včerejšího dne také dorazila z Velké Británie únorový index nákupních manažerů PMI od agentury S&P z oblasti výroby i služeb. Výsledek dopadl výrazně nad očekáváním trhu, což libře pomohlo k okamžitým ziskům. Na párů s českou korunou si britská měna připsala bezmála 30 haléřů, aktuálně se nachází v blízkosti hranice 27,00 GBPCZK. Výrazně lepšího výsledku indexu se dočkala i oblast eurozóny a Spojených států.

Na hlavním měnovém páru se včera dařilo americkému dolaru, který dokázal vůči euru posílit pod 1,0650 EURUSD, koruna tak vůči americké měně ztratila dalších 10 haléřů, aktuální kurz se nachází pod 22,30 USDCZK. Možný prostor pro spekulace ohledně dalšího směřování měnové politiky americké centrální banky dnes nabídne večerní zveřejnění zápisu z posledního jednání Fedu.

Více k očekávaným událostem ZDE