zpět

Koruna je nejslabší od března

17.5.2023

Ač region měl včera opět tendenci spíše posilovat, koruna byla výjimkou a oslabila až k hladině 23,70 EURCZK, kde byla naposledy v březnu.

Zatímco polskému zlotému a maďarskému forintu se v posledních dnech daří, česká koruna má poslední týden tendenci slábnout. Včera se tak dostala až k hladině 23,70 EURCZK, kde byla naposledy v letošním březnu.

Podle včera zveřejněných dat polská ekonomika v prvním čtvrtletí poprvé po dvou letech meziročně poklesla o 0,2 %. Mezikvartálně ale zaznamenala výrazný růst o 3,9 %. Maďarská ekonomika klesá již třetí kvartál v řadě, v prvním čtvrtletí klesla mezičtvrtletně o 0,2 %. Meziročně klesla o 0,9 %.

Včerejší den celkově přinesl spíše horší zprávy. Už ráno zklamala data z Číny (průmysl a maloobchod), dopoledne pak zklamal německý ZEW index za květen, který zaznamenal zhoršení v současné složce i ve složce očekávání.

Smíšená data pak přišla odpoledne z USA: Růst maloobchodních tržeb v dubnu zaostal za očekáváním, naopak dubnový průmysl překvapil silnějším růstem.

Celkově ale včera trhy nenašly jednoznačný silný trend, ten jsme neviděli ani na hlavním světovém páru EURUSD, který jen mírně klesl k 1,0860 EURUSD.

Ani pro dnešní vzhledem k absenci zásadnějších dat nečekáme výraznější trend na trzích. Finální čísla inflace z eurozóny již mnoho nového nepřinesou a americká data z realitního trhu nebudou mít potenciál s trhy zahýbat. V USA se bude zřejmě více pozornosti věnovat opětovně se blížícímu dluhovému stropu, na který by Spojené státy narazily na konci května, pokud nebude navýšen. Lídři obou komor Kongresu se včera sešli s prezidentem Bidenem, vyjednávání ale postupují velmi pomalu.