zpět

Koruna je nejsilnější za 11 let

21.12.2022

Koruně se v posledních dnech nečekaně daří. Včera se dostala na nejsilnější úroveň od roku 2011. Uvidíme, kam ji dnes pošle ČNB.

Koruně se nepřestává dařit i přesto, že poslední data ukázala, že na silnějších úrovních se drží i bez podpory ČNB. Včera se tak dostala až na 24,18 EURCZK a byla tak nejsilnější od roku 2011. Koruně k ziskům včera zřejmě pomohl růst výnosů, nových dat nebo zpráv jsme se včera nedočkali.

Dnes naposledy v tomto roce zasedá ČNB. Téměř jistě ale ponechá sazby beze změny na 7,0 %. Ač by někteří bankéři nevylučovali další zvýšení sazeb v případě roztočení mzdově – inflační spirály, tak poslední data o mzdách tomu neodpovídají.

Podobně se přitom zachovala i maďarská centrální banka – na včerejším zasedání také ponechala sazby beze změny na 13,0 %, ač inflace v Maďarsku dále roste po uvolnění některých regulací až na 22,5 %.

Překvapení naopak přinesla japonská centrální banka – sazby sice nezměnila, ale překvapila rozšířením fluktuačního pásma pro výnos desetiletých dluhopisů z +/- 0,25 % na +/- 0,5 %. To de facto znamená lehké uvolnění měnové politiky. 

Více k očekávaným událostem ZDE