zpět

Koruna byla na dohled 26,00 EURCZK

3.3.2022

Včera odpoledne euro nejdražší od července. Dolar stál nejvíc od léta 2020. Dnes má proběhnout další kolo rusko-ukrajinských jednání.

Středeční obchodování přineslo koruně neobvykle široké obchodní pásmo, když se proti euru obchodovala v mantinelech 25,35 – 25,93 EURCZK. Dopoledne a po poledni koruna, stejně jako ostatní regionální měny, ztrácela z důvodu výrazně rostoucí averze k riziku spojené s ruským útokem na Ukrajinu. Odpoledním dosažením hranice 25,93 EURCZK byla domácí měna nejslabší od července lo roku. Odpoledne a především podvečer přineslo obrat trendu. Přispělo k němu i prohlášení ruského ministra zahraničí Lavrova o ruské ochotě jednat. Také zmínil, že Rusko bylo do konfliktu na Ukrajině „vtaženo“. Dnes ráno by mělo začít jednání obou stran v Bělorusku. Další vývoj kurzu eura bude do značné míry determinován právě výsledkem tohoto jednání.

Ani proti dolaru koruna včera nemohla říct, že by snad zažila nudný den. Ráno obchodování domácí měna otevřela na hranici 22,85 USDCZK. Díky posilování dolaru a ztrátám středoevropských měn se ale po 14:00 dostala na 23,33 USDCZK a na svou nejslabší úroveň od listopadu 2020. Při pozdějším odpoledni ale ztráty koruna zredukovala a den zakončila okolo 23,00 USDCZK.

Ze středoevropských dat dnes stojí za zmínku pouze výsledek maďarských maloobchodních tržeb. Dopad jakýchkoliv regionálních dat je ale do značné míry otupen významem ruské „speciální operace“ s cílem „denacifikovat“ Ukrajinu.

Z členských států eurozóny budou dopoledne postupně zveřejňovány výsledky Indexu nákupních manažerů (PMI) ve službách. Hodinu před polednem dorazí výsledek lednové nezaměstnanosti za celou eurozónu a především Index výrobních cen (PPI) za stejný měsíc, když se počítá s dosažením nové rekordní hodnoty růstu výrobních cen.

Ze Spojených států dnes dorazí celá řada ekonomických dat. Ve 14:30 to budou obvyklé týdenní výsledky tamního trhu práce. Později se dočkáme ještě podnikových objednávek a výsledků Indexu nákupních manažerů od agentur Markit a ISM. Navíc může trhy svým vystoupením „rozhýbat“ guvernér Fedu Jerome Powell.