zpět

Koruna byla k jestřábím komentářům netečná

7.6.2022

V červnu dojde k dalšímu razantnímu zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB. USDJPY se obchodoval nejvýše za posledních 20 let. Včerejší obchodování bylo poznamenáno svátkem ve velkém množství evropských zemí.

V posledních dnech se takřka všichni představitelé jestřábího spektra bankovní rady ČNB ve svých mediálních výstupech jasně vyslovili pro další zvýšení úrokových sazeb. Na nejbližším měnově-politickém zasedání, které proběhne 22. června se tak hlavní 2T repo sazba posune z 5,75 % minimálně na 6,50 %. Jednotlivé komentáře ale vyznívají spíše ve prospěch zvýšení o 100 či 125 bazických bodů. Spekulace o ještě razantnějším zásahu do zvyšování úrokových sazeb jsou také na místě. Jde totiž o poslední zasedání pod taktovkou odcházejícího guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka a dost možná budou naposledy hlasovat i T. Nidetzký s V. Bendou. Od 1. července tak může být poměr sil v bankovní radě 4:3 nebo 5:2 ve prospěch „holubů“ a toho si je stávající rada bez pochyb vědoma. Mohla by tedy uvažovat tak, že je potřeba zvýšit sazby „do zásoby“. Je nepravděpodobné, že by obměněná bankovní rada při nejbližší možnosti sazby hned zase snižovala. Takovým krokem by důvěra v ČNB zásadně utrpěla a stala by se pro trhy méně čitelnou.

O tom, že změny v bankovní radě ČNB jsou tématem číslo jedna svědčí mimo jiné i netečnost kurzu EURCZK k jasně jestřábím komentářům současné rady z posledních dní. Koruna se včera proti euru znovu obchodovala v blízkosti 24,70 EURCZK a bez výraznějších výkyvů čeká na „signál z Hradu“. Koruna během dne spíše ztrácela. Nepomohla jí ani včerejší makra, dubnová čísla průmyslové produkce (-3,8 % y/y) a stavební produkce (4,0 % y/y). Včerejší seance byla klidná díky svátku v řadě zemí, tomu odpovídala i prázdnota v makrokalendáři.

Měnový pár USDJPY je po 20letech na svých maximech. Japonský jen je proti americkému dolaru slabý díky rozdílné monetární politice centrálních bank Japonska a USA. Zatímco Fed je na vlně zvyšování úrokových sazeb (15. června znovu zvýší sazby o 50 bb a od 1. června přistoupil ke snižování bilance své rozvahy) a realizuje restriktivní měnovou politiku, BoJ dělá pravý opak. Guvernér Boj Kuroda včera prohlásil, že cílem je nadále udržovat ekonomiku pomocí stimulačních programů.

Turecký prezident Erdogan, který má zjevně na starosti i měnovou politiku země ve svém včerejším projevu znovu zopakoval svojí mantru o snižování úrokových sazeb, což přirozeně neprospělo turecké liře. Jedno euro se dnes ráno nakupuje za přibližně 17,82 TRY. Před rokem se pár EURTRY obchodoval za 10,40. Snižováním sazeb se tak Turecku „podařilo zkrotit“ květnovou inflaci až na 76,55 % v meziročním srovnání.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Za ČR budou zveřejněna data k dubnovému maloobchodu a reálným mzdám za 1.Q.

Očekávané finanční události v Evropě

Německo zveřejní statistiku průmyslových objednávek za duben.

Očekávané finanční události ve světě

Z USA stojí za zmínku dubnová obchodní bilance a Červená kniha.