zpět

Konsolidační balíček vlády na poslední chvíli ještě doznal změn

25.8.2023

Vláda Petra Fialy provedla na poslední chvíli ještě několik změn v již dříve představeném konsolidačním balíčku. Oproti předchozímu návrhu nakonec zůstanou zvýhodněné benefity, výnos daně z nemovitých věcí bude nadále mířit obcím a stát tak na ní nebude mít žádný podíl. Zavádění spotřební daně u alternativních nikotinových produktů bude mírnější a počítá se i s rychlejším růstem spotřební daně z lihu.

Ministři současné vlády Petra Fialy tak po dlouhých debatách stanovili konečnou podobu vládního konsolidačního balíčku, který má vést ke snížení výdajů státního rozpočtu o několik desítek miliard korun a dlouhodobě přispět k udržitelnosti českých veřejných financí. Nyní tento balíček zamíří na dlouhé legislativní kolečko.

Nevyhne se několika čtením v Poslanecké sněmovně a finálně jej musí podepsat i prezident Petr Pavel. Zvlášť opoziční strany ale už opakovaně uváděli, že mají v plánu předložit celou řadu pozměňovacích návrhů a jednání o balíčku se tak může ještě citelně protáhnout.

Vláda ve čtvrtek na svém jednání vyhověla nátlaku ze strany odborů i mnohých zaměstnavatelů a ponechala v platnosti zvýhodněné benefity zaměstnancům, mezi které se řadí kupříkladu oblíbená MultiSport karta. Vláda Petra Fialy každopádně stanovila tomuto benefitu souhrnný strop na úrovni poloviny průměrné mzdy.

Velká diskuze se v posledních měsících točila i kolem změn v dani z přidané hodnoty. I tam vláda nakonec přistoupila k úpravě, nicméně jen mírné. Do nové nižší dvanáctiprocentní sazby nakonec zamíří noviny. Třeba ženských hygienických potřeb, kojenecké či minerální vody se tak žádné změny netýkají, ačkoliv na ně mnohé strany tlačily.

Oproti původním plánům se nebude zavádět ani žádný státní koeficient pro daně z nemovitosti a celý daňový výnos tak zůstane obcím a městům. Platí, že koeficient se zvedne asi 1,8x. Takto ztracené rozpočtové příjmy se však státu podaří nahradit. Koaliční strany se totiž dohodly na tom, že dojde k adekvátní úpravě přerozdělovaných příjmů u sdílených daní právě ve prospěch státu, a to ve výši deseti miliard korun.

Změny se týkají i nikotinových výrobků u sáčků a elektronických cigaret. Řada odborníků totiž kritizovala, že u těchto produktů se Česká republika bude zvlášť ve vztahu k okolním státům citelně odlišovat.

Původní plánovaná zátěž tak byla u těchto stále oblíbenějších produktů pro příští brzká léta mnohem vyšší. U nikotinových sáčků se proto zredukovala cílová částka daně na 0,4 + 0,8 + 1,2 +1,7 Kč/g, namísto 3,45 Kč/g v původním návrhu. U e-cigaret to pak bude v postupných krocích 2,5 + 5,0 + 7,5 + 10 Kč/1 ml náplně, místo zvýšení na 10 Kč/1 ml náplně v původním návrhu.

Kromě toho se vláda dohodla i na zachování výhod pro včelaře, nebo třeba na změnách v účetnictví firem. Podniky totiž budou mít nově možnost vést účetnictví v cizí měně a od ledna příštího roku účtovat také v librách, dolarech nebo eurech. Zruší se osvobození zvýhodnění u manažerských bytů a vládní koalice nebude nakonec navrhovat zvýšení renty pro prezidenty po skončení jejich funkčního období.