zpět

Konec čekání, Češi otevřeli peněženky

12.1.2024

Dlouhých 18 měsíců trvalo čekání na růst maloobchodních tržeb. V listopadu šly tržby maloobchodníků nahoru o 0,9 % a i takto mírný nárůst je příjemným překvapením, Trhy počítaly s dalším poklesem. Meziměsíčně se zvedly o 1 %.

Češi v listopadu začali kupovat vánoční dárky. V nepotravinářských prodejnách nechali za zboží o 1,3 % více než loni. Naopak na potravinách šetřili. V obchodech s počítači a telefony tržby meziročně vzrostly o 6,6 % a s farmacií o 9,9 %. Po delší době rostly také tržby internetovým obchodům a sice o 5,6 %.

Přestože se dnešní číslo jeví jako dobré, stále se jedná o klouzání po povrchu. Češi se zkrátka bojí utrácet v obavě o svou budoucí finanční situaci. Přestože je nezaměstnanost stále nejnižší v EU, tak Češi si dopřejí jen to nejnutnější. Jejich nechuť nechat v obchodech při útratách víc peněz posílá maloobchodníky do nelehké situace.

Paradoxní je především skutečnost, že ani velmi nízká srovnávací základna s loňským listopadem, kdy tržby maloobchodníků klesly o 9,1 % nepomohly k vyššímu růstu v roce 2023.

Lepších výsledků se můžeme dočkat až tehdy, kdy se probudí apetit Němců utrácet. Německý průmysl, podnikové objednávky, ale i německé maloobchodní prodeje jdou dolů a za této situace nelze čekat ani u nás jiný výsledek.

ČNB bude dál v letošním roce snižovat sazby a nižší úroky z úvěrů by mohly motivovat více firem a domácností k útratám, ale i tak budou sazby stále vysoko, a tak ani tento faktor nebude během letošního roku znamenat výrazný obrat k lepšímu.