zpět

Kondice domácí ekonomiky příjemně překvapila

28.3.2024

Podle finálních čísel o výkonu domácí ekonomiky jsme ve 4Q 2023 meziročně vzrostli o 0,2 %, oproti předchozímu čtvrtletí to bylo dokonce o 0,4 %. Obě čísla jsou příjemným překvapením.

Češi neutráceli, ale spořili. Reálná spotřeba klesla o 5 %, ale míra úspor stoupla o 2,2procentního bodu. To jen potvrzuje skutečnost, že Češi se stále do velké míry obávali o budoucí finanční situaci a o své budoucí příjmy. Odkládali tak nákupy zbytných věcí a těch, které spadají do skupiny tzv. dlouhodobých, které jsou navíc často pořizovány prostřednictvím půjček. 

Nic zásadního se nemění. Česká ekonomika se celý loňský rok pohybovala kolem nuly, neboli prakticky stagnovala. Dnešní zpřesněný výsledek je však velmi příjemným zakončením roku, kdy jsme se trvale pohybovali v červených číslech.

Předchozí odhady počítaly s meziročním poklesem o 0,2 %, zatímco realita ukázala na 0,2% růst. Rok 2023 jsme tak zakončili mírným růstem, což je pozitivní a napovídá to, že pravděpodobně vstoupíme do letošního roku podobně.