zpět

Klidný závěr týdne

9.6.2023

Podle makroekonomického kalendáře závěr druhého červnového týdne nepřinese žádná makrodata. Koruna se vůči společné evropské měně pohybuje v rozmezí 23,64 až 23,68 EURCZK.

Čtvrteční obchodování přineslo koruně další mírné ztráty, kurz se vůči euru během dne posunul k úrovni 23,68 EURCZK. Z domácích makrodat dorazila květnová míra nezaměstnanosti, která ukázala na další pokles. Podíl lidí bez práce v květnu klesl na 3,5 % z 3,6 % v dubnu, což je již třetí měsíc v řadě, kdy jde nezaměstnanost dolů. Z eurozóny dorazila revize HDP, kde došlo k drobné změně mezičtvrtletního růstu z +0,1 % na -0,1 %. Včera také byl zveřejněn výsledek meziročního růstu cen v Maďarsku, který ukázal na další zpomalení růstu cenové hladiny. Trhy většinově očekávaly pokles tempa růstu na 22,3 %, výsledek 21,5 % se tak dá považovat za pozitivní.

Ze Spojených států dorazila tradiční čtvrteční statistika nových žádostí o příspěvek v nezaměstnanosti, přičemž počet žadatelů stoupl na 261 tisíc, oproti výsledku 233 tisíc z minulého týdne, což může značit, že se pracovní trh v USA začíná ochlazovat. Koruna se vůči americkému dolaru pohybovala ve stabilním pásmu 21,95 až 22,00 USDCZK, na hlavním měnovém páru pak americká měna ztratila k 1,0780 EURUSD. Pozornost trhů se pomalu ubírá k zasedání měnového výboru amerického Fedu, které proběhne již příští týden. Trhy očekávají ponechání sazeb na aktuální úrovni 5 %, přičemž na červencovém zasedání se počítá s růstem o dalších 25 bazických bodů.