zpět

Klesne znovu míra domácí nezaměstnanosti?

8.12.2021

Opětovně posilující americký dolar. Přesáhne maďarská inflace 7 %? Dnes vystoupí několik členů ECB.

Úterní obchodování koruně zásadní změnu kurzu nepřineslo, když si domácí měna vystačila s intradenním pohybem v pásmu 25,40 – 25,48 EURCZK. Obchodování v regionu se včera jednotné „linie“ nedrželo. Maďarský forint proti euru zhruba 0,50 % ztratil, ale polský zlotý dokázal 0,25 % posílit. I pro dnešek očekáváme pohyb v pásmu 25,40 – 25,50 EURCZK.

Americkému dolaru se včera dařilo. Zatímco ráno se dal pořídit za 22,50, odpoledne kurz atakoval hranici 22,70 USDCZK. Důvodem byl obecně zpevňující dolar, kterému včera pomohly horší výsledky z eurozóny. Zklamáním skončil ZEW Index i výše fixních investic. Dnes počítáme, že se bude koruna pohybovat v mantinelech 22,45 – 22,65 USDCZK.

Z domova
Dopoledne bude zveřejněna domácí míra nezaměstnanosti za listopad, očekává se výsledek 3,4 %. Také dorazí spotřebitelská inflace (CPI) z Maďarska, kde se počítá s meziročním nárůstem cen přesahujícím 7 %. V případě potvrzení je reálné, že hned příští týden tamní centrální banka MNB znovu zvýší úrokové sazby na forintu. Odpoledne zasedá polská centrální banka NBP a po změně rétoriky jejího guvernéra se očekává zvýšení sazeb na zlotém min. o 50 bb.

Z Evropy

Ze západní Evropy se dnes žádných makroekonomických výsledků nedočkáme. Během dne ale vystoupí hned několik představitelů ECB v čele s prezidentkou Lagardeovou.

Z USA
Z druhé strany Atlantiku dnes žádná kurzotvorná data nedorazí. Událostí měsíce bude jednoznačně zasedání FEDu, které proběhne příští středu.