zpět

Kdo jinému jámu jámu

5.12.2022

Evropa v pátek odhlasovala maximální cenu pro ruskou ropu. Česká ekonomika se zatím drží. Že by již probíhalo stěhování firem do USA?

Po menších taškařicích se země bájné sedmadvacítky v pátek dohodly a stanovily maximální cenu za ruskou ropu přepravovanou po moři na 60 dolarech za barel. Že to bylo náročné, o tom žádná. Polsko a pobaltské země požadovaly cenu nižší, naopak Řecko, Kypr a Malta zase cenu vyšší ideálně nad 70 dolary za barel. Jejich hlavní motivací je samozřejmě vlastní zájem. Jedná se o země závislé na námořní dopravě, které mají obavy, že snížení ceny povede k omezení přepravovaného množství. Zastropování cen ruské ropy vstoupí v platnost v pondělí společně se zavedením dalšího v pořadí již osmého balíčku sankcí. K zemím Evropské unie se připojila i Austrálie a země G7. Míč je na druhé straně hřiště, otázkou zůstává, co na to Rusko? Kreml se už dříve nechal slyšet, že zemím zapojeným do cenového stopu už žádnou ropu neprodá.

Český statistický úřad v pátek zveřejnil konečná čísla o vývoji domácí ekonomiky za třetí čtvrtletí. Hrubý domácí produkt meziročně vzrostl o 1,7 procenta, ale proti předchozímu čtvrtletí se snížil o 0,2 procenta. Jde o první mezikvartální pokles od 1. čtvrtletí 2021, kdy covid zabrzdil ekonomiku. Meziroční růst české ekonomiky souvisí s vysokou poptávkou po českém exportu a investicemi. Domácí spotřeba naopak silně pokulhává, Čechy dostihla vysoká inflace a drahé energie. Pesimismus nás zatím neopouští. Euro se v pátek prodávalo za 24,35 až 24,39 EURCZK.

První pátek v měsíci patřil silným datům z amerického trhu práce a ukázal na skrytý potenciál americké ekonomiky. 

Více k očekávaným událostem ZDE