zpět

Kde koruna zastaví své ztráty?

20.7.2023

Koruna na dohled 24,00 EURCZK. Dolar částečně koriguje ztráty. Rubl stále slábne.

Středeční obchodování se koruně příliš nevydařilo, když z ranní hodnoty 23,85 EURCZK zamířila domácí měna až na 23,96 EURCZK a byla nejslabší za poslední čtyři měsíce. Závěr obchodování sice přinesl koruně dílčí posílení, ale i tak setrvala domácí měna nad hranicí 23,90 EURCZK. Ztráty koruny minimálně zčásti přičítáme úternímu vyjádření členky bankovní rady ČNB Evy Zamrazilové, které mimo jiné zmínila, že za rok vidí korunu u hranice 24,40 EURCZK. Příliš nepočítáme, že by měla koruna oslabit výrazněji nad hranici 24,00 EURCZK i z toho důvodu, že spekulanti moc dobře vědí, že ČNB má „nabito“ a nebyl by pro ni problém případně ztrácející korunu po cca 9 měsících opět podpořit devizovými intervencemi.

Dolar dokázal včera částečně zkorigovat své předchozí ztráty, když obchodování uzavřel těsně nad hranicí 1,12 EURUSD tzn. cca 40 bodů nad ranní kotací. Proti koruně si včera dolar připsal 10 haléřů, aby se večer obchodoval za 21,35 USDCZK. Dnes očekáváme setrvání domácí měny v mantinelech 21,20 – 21,40 USDCZK.

Včerejší zajímavostí bylo další slábnutí rublu. Ten byl včera odpoledne po dosažení hranice 102 EURRUB, s výjimkou cca jednoho měsíce po napadení Ukrajiny, proti euru nejslabší ve své historii. Bude zajímavé sledovat, jak a zda se projeví tento fakt ve statistice spotřebitelské inflace, u které ruský statistický úřad (Rosstat) poslední měsíce reportoval hodnotu maximálně 3,5 %. Na mysl se vkrádá údajný citát Winstona Churchilla o statistice…

Více k očekávaným událostem ZDE