zpět

Každý den nový impuls pro korunu

10.5.2022

Poslední dny přinášejí pro korunu každý den zajímavou informaci. V pátek to byly spekulace o novém guvernérovi ČNB, včera trhy čekaly na projev Putina, dnes bude zveřejněna dubnová inflace a zítra bude jmenován nový guvernér ČNB. Do toho přišly výprodeje na akciových trzích a kombinace těchto zpráv poslal korunu nad 25,00 EURCZK.

Po pátečním oslabení se koruna včera ráno začínala obchodovat na úrovních kolem 25,10 EURCZK, odpoledne se sice kurz podíval pod hladinu 25,00 EURCZK, ale dnes ráno je opět nad touto hranicí.

Koruna si tak na nedostatek nových impulsů nemůže stěžovat – trhy od pátku spekulují, koho nakonec Miloš Zeman zítra jmenuje novým guvernérem ČNB – spekulace o Alešovi Michlovi by mohly znamenat postupný obrat měnové politiky ČNB holubičím směrem. Nicméně toto jméno ještě nebylo oficiálně potvrzeno a dle Jiřího Ovčáčka „je nutno vyčkat ceremoniálu“.

O víkendu pak přišlo zhoršení výhledu hodnocení České Republiky od agentury Fitch ze stabilního na negativní. Po více než 20 letech tak Česku hrozí snížení ratingu.

Do toho včera přišla řada dat z domácí ekonomiky. Válka na Ukrajině a růst cen komodit se negativně projevil na březnové bilanci zahraničního obchodu. Naopak průmysl zatím odolal a meziročně se udržel v mírném růstu. Dubnová nezaměstnanost o desetinu poklesla na 3,3 %.

Nicméně koruna je i pod vlivem negativního sentimentu na světových trzích – akcie v USA během včerejšího obchodování prudce propadaly. Kombinace vysoké inflace, prudkého zvyšování sazeb a zpomalující ekonomiky nutí investory opouštět rizikovější aktiva.

Trhy včera samozřejmě s napětím čekaly i na projev Putina. Ten ale nakonec s žádným výraznějším prohlášením nepřišel a jeho vystoupení tak zůstalo bez reakce trhů.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Dnešní ráno přináší očekávané statistiky dubnové inflace a březnového maloobchodu. A inflace opět překvapila – meziroční růst cen o 14,2 % byl vysoko nad očekáváním trhů, které čekaly růst o 13,2 %. Březnový maloobchod ukázal na růst tržeb o 5,4 % (bez aut), srovnáváme se však s nízkou srovnávací základnou loňského lockdownového března. Postupně se ale apetit spotřebitelů bude zhoršovat s růstem inflace a poklesem reálných mezd.

Očekávané finanční události v Evropě

Z Německa dnes bude zveřejněn ZEW index ekonomického sentimentu za květen, který je poslední měsíce pod negativním vlivem války na Ukrajině, uvidíme, co přinese květnový výsledek.

Očekávané finanční události ve světě

Dnešní americký kalendář není sice nijak bohatý na zveřejňovaná data, ale na programu je vystoupení hned několika centrálních bankéřů. Dolar se dnes ráno nachází těsně pod hladinou 23,70 EURCZK.