zpět

Jiný pohled na půlení bitcoinu. Bude bitcoin poté skutečně růst?

25.7.2023

Vzhledem k nadcházejícímu snížení vytěžených tokenů bitcoinu na polovinu, které je naplánováno na rok 2024, se názory na jeho potenciální růst rozcházejí. Zatímco předchozí půlení vedlo k výraznému růstu ceny bitcoinu, mnozí analytici tuto předpověď zpochybňují s tím, že vyspělost trhu a zvýšená kontrola ze strany regulačních orgánů by mohly zpomalit pohyb ceny po půlení. Skutečný dopad půlení je zatím nejistý.

Další půlení odměn těžařů bitcoinu je naplánováno na začátek druhého čtvrtletí roku 2024. V tomto případě se odměny těžařů sníží o 50 % z 6,25 BTC na 3,125 BTC a nabídkový šok zvýší vzácnost mince. Někteří analytici se domnívají, že ceny bitcoinu zůstanou v měsících následujících po této události utlumené, ačkoli předchozí půlení cen mělo tendenci hnát cenu bitcoinu výše.

Zkrácení odměny těžařům bitcoinu mělo v minulosti velký vliv na ceny kryptoměn. V první polovině roku 2012 přineslo zdražení o neuvěřitelných 9100 %. Druhé půlení v roce 2016 přineslo v následujících měsících 285% nárůst ceny bitcoinu. A poslední půlení v roce 2020 vedlo k 550% nárůstu, přičemž v listopadu 2021 dosáhl bitcoin nového historického maxima 69 000 USD za minci. Navzdory těmto trendům však analytik Redditu zpochybňuje předpoklad, že nadcházející půlení povede k výraznému nárůstu ceny. Argumentuje tím, že trh s bitcoiny dozrál a má vysokou tržní kapitalizaci a že zvýšená regulační angažovanost americké vlády upevnila status kryptoměny jako komodity.

Analytici mohou být skeptičtí, ale komunita Bitcoinu a kryptoměn zůstává ohledně budoucnosti optimistická a netrpělivě očekává události půlení (Halving) v první polovině roku 2024. Nicméně je obtížné předpovědět skutečný dopad příštího Halvingu, protože minulé trendy nemusí nutně odrážet budoucí výsledky.

Proces půlení bitcoinových odměn a dopad na těžaře

Proces půlení bitcoinu je zabudován přímo do protokolu blockchainu a dochází k němu přibližně každé čtyři roky. Během této události jsou odměny těžařů sníženy na polovinu a počet nových mincí v oběhu se sníží.

Pokud poptávka zůstane stabilní, mohla by tato omezená nabídka podpořit ceny. Těžaři však budou výrazně postiženi, protože jejich výdělky z odměn za bloky se sníží o 50 %. Aby to těžaři kompenzovali, musí nést provozní náklady, jako jsou účty za chlazení a elektřinu, které zůstanou stejné, ale odměny budou poloviční. Je také nutné neustále modernizovat jejich zařízení, aby zůstali konkurenceschopní.

Před událostí, kdy došlo ke snížení ceny na polovinu, se hashrate bitcoinu, který měří množství výpočetního výkonu dostupného v síti, navzdory jeho relativně nízké ceně v posledních několika měsících zvýšil. Přestože v prosinci 2022 klesl pod 16 000 USD, hashrate se neustále zvyšoval a 8. července dosáhl maxima 465 EH/s. Dne 21. července činila rychlost 320 EH/s, což svědčí o pokračující účasti v síti.
Historické údaje naznačují, že snížení odměny za Bitcoin na polovinu vedlo k výraznému nárůstu ceny, ale je důležité vzít v úvahu měnící se dynamiku trhu a zapojení regulačních orgánů. Jak se odvětví vyvíjí, může se dopad událostí spojených s půlením lišit od předchozích modelů.