zpět

Ježíšek poslal korunu pod 25,00

28.12.2021

Navzdory vánočnímu naladění trhů (menší počet obchodníků na trhu a širší spready) se děly zajímavé věci. Ježíšek na Štědrý den poslal korunu na páru s eurem pod hranici 25,00 EURCZK.

Ježíšek je mocný, přirozeně se zabývá i monetární politikou a naše vysoká míra inflace mu nedá pokoje a tak 22. prosince (nebo možná o pár týdnu dříve, to se přesně nedá určit) políbil vybrané členy bankovní rady na čelo a oni pak hlasovali pro zvýšení 2T repo sazby o 100 bazických bodů. Koruně štědrovečerní okouzlení nevydrželo a už se zase obchoduje několik haléřů nad 25,00 EURCZK.


Akciím se znovu daří. Americký akciový index S&P500 včera vystoupal nad 4790 bodů a prakticky se tak naplnila očekávání analytiků o pokoření hranice 4800 bodů do konce roku 2021. Na to má S&P500 ještě spoustu času (4 dny).  Akciím zřejmě pomáhá deeskalace konfliktu mezi Ruskem a západem. Vyhlídky pro akciový trh se zásadním způsobem nemění. Na základě posledního zasedání americké centrální banky trh počítá s trojím zvyšováním úrokových sazeb po 25 bodech, který zřejmě odstartuje kolem poloviny příštího roku. FED tedy skokově sazby (jako to např. dělá ČNB) měnit nebude a pro investora je to vzkaz spíše zachovat přízeň akciím i v příštím roce.