zpět

Jestřábí pauza Fedu

15.6.2023

Americká centrální banka na svém středečním zasedání ponechala cílové rozpětí základní sazby beze změny na úrovni 5 až 5,25 %. Jedná se o první pauzu ve zvyšování sazeb po tom, co americký Fed desetkrát po sobě utáhl podmínky měnové politiky, což vedlo k nejvyššímu růstu výpůjčních nákladů od roku 2007.

Ačkoliv bylo ponechání sazeb trhy většinově očekáváno, centrální bankéři vyslali trhům jasný vzkaz o potřebě setrvání v jestřábím nastavení, o čemž hovoří zejména nová makroekonomická prognóza a aktualizovaný tečkový graf (dot plot). Ten totiž posunul očekávání snižování sazeb definitivně do příštího roku, zároveň se zvýšila šance, že se Fed rozhodne se sazbami jít nahoru tento rok ještě alespoň dvakrát. Když se podíváme na dot plot blíže, devět členů očekává, že se sazby do konce letošního roku zvýší ještě o 50 bazických bodů, přičemž dva očekávají zvýšení o 75 bodů a jeden dokonce o 100 bodů. Čtyři členové pak očekávají jedno 25 bodové zvýšení a pouze dva očekávají, že sazby zůstanou do konce roku beze změny.

I přes to, že nedošlo k žádnému zvýšení sazeb, mělo zasedání jednoznačně jestřábí charakter. Americká centrální banka si tak ponechala otevřené dveře pro výraznější utažení měnových podmínek, než se doposud očekávalo. Samozřejmě nechyběla známá formulace o tom, že budoucí rozhodnutí o sazbách bude záviset na příchozích makrodatech. Powell na tiskové konferenci zopakoval odhodlání dosáhnout 2% inflačního cíle, nezapomněl ale také zmínit přetrvávající inflační tlaky a napjatost na pracovním trhu. Americký dolar po zasedání posílil na hlavním měnovém páru o více než 0,5 % k hladině 1,0800 EURUSD, vůči české koruně se pak kurz vrátil zpátky nad úroveň 22,00 USDCZK.