zpět

Jestřábí Fed dnes zvedne sazby

1.2.2023

Spotřebitelská inflace v eurozóně by dle odhadů analytiků měla klesnout pod hladinu 9 %. K jednacímu stolu dnes večer zasedne měnový výbor amerického Fedu. Česká ekonomika zaznamenala mezikvartální pokles ekonomického růstu.

Koruně se během včerejšího obchodování podařilo smazat část svých pondělních ztrát, když posílila vůči euru zpět pod hladinu 23,80 EURCZK. Z tuzemska včera dorazil předběžný odhad vývoje růstu HDP za uplynulé čtvrtletí. Dle ČSU česká ekonomika zaznamenala mezikvartální pokles, což může naznačovat počátek mělké hospodářské recese, v souhrnu za celý rok ovšem domácí ekonomika vzrostla o 2,5 %.

V rámci eurozóny bude nejvíce sledován lednový údaj o růstu spotřebitelské inflace. Ta by měla dle odhadů analytiků klesnout pod hladinu 9 %. Nutné podotknout, že data nebudou díky absenci německého růstu cen kompletní, ten bude zveřejněn tamním statistickým úřadem až příští týden. Taktéž tradiční lednové přeceňování dává aktuálním odhadům větší míru nejistoty než obvykle, výsledek tak bude pro trhy důležitý zejména v souvislosti se zítřejším zasedáním Evropské centrální banky. Měnový výbor ECB má v plánu zvýšit úrokové sazby o půl procentního bodu, přičemž právě zužování úrokového diferenciálu mezi eurem a českou korunou bude v průběhu roku dále negativně dopadat na aktuální úrovně tuzemské měny, mimo jiné většina tržních prognóz vidí kurz koruny v tomto roce výrazně nad 24 EURCZK.

K jednacímu stolu dnes večer zasedne měnový výbor amerického Fedu. Úrokové sazby by podle tržních predikcí měly jít nahoru o 25 bazických bodů. Stěžejní pro trhy budou však signály centrálních bankéřů do budoucna, aktuálně slábnoucímu dolaru by od dalších ztrát mohlo pomoci udržení jestřábí noty ze strany bankéřů. Tomu částečně napoví i odpolední ADP report z pracovního trhu, který by dle očekávání měl potvrdit pokračující robustnost tamního trhu práce.

Více k očekávaným událostem ZDE