zpět

Jednání mezi Ukrajinou a Ruskem nikam nepokročila

18.3.2022

Dnešní kalendář událostí je prázdný. Jednání mezi Ukrajinou a Ruskem stagnuje.

Koruna včera bez výraznějších výkyvů. Na páru s eurem se koruna obchodovala poblíž 24,70 EURCZK. Na páru s dolarem si koruna mírně polepšila na 22,35 USDCZK, když se hlavní měnový pár EURUSD dostal nad 1,11. Na ostatních měnách regionu střední Evropy se nic zásadního nestalo.

Bank of Englad včera v souladu s očekáváním trhů zvýšila úrokové sazby o 25 bb. na 0,75 %. Na trzích navzdory nulovému posunu v jednáních o ukončení války na Ukrajině panovala cynicky dobrá nálada. Riziková aktiva posilovala, např. americký NASDAQ100 končil hlavní seanci nad 14100, evropský DAX zavíral na 14380. Bezpečné přístavy naopak zisky odevzdávaly. To platí pro USD ale i pro zlato nebo stříbro. Situace na komoditních trzích je komplikovanější. Ropa (WTI i Brent) se vrátila nad 100 dolarů za barel.

Ubohé a zbabělé útoky putinovské armády na civilní cíle pokračují. Kritická situace panuje ve městě Mariupol. Ačkoliv se z města podařilo evakuovat cca 30 tis civilistů, dalších 350 tis. v něm zůstává uvězněné bez přísunu vody, jídla nebo léků. Pentagon očekává, že by Moskva mohla začít vyhrožovat jadernými zbraněmi.

Očekávané události

Polsko zveřejní průmyslovou produkci a výrobní inflaci za únor.

Za eurozónu bude zveřejněna lednová obchodní bilance.

Z USA očekáváme jen málo kurzotvorné zprávy, zazní projevy několika členů rady FOMC. Americký prezident J. Biden bude dnes hovořit s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem na téma čínská pomoc Rusku a případné sankce ze strany USA na Čínu.